GOLF

 

 

Da li ste ikad u svojoj golferskoj karijeri igrali golf u društvu jelena, muflona, zečeva i paunova? Da li ste ikad putt-ali na pješčanim greenovima? Ukoliko želite jedan sasvim novi doživljaj igranja golfa, brijunsko igralište mora biti vaše slijedeće odredište. Na Brijunima se golf igra na jedinstvenom golf terenu iz 1922. godine, koje je tada nosilo laskavu titulu jednog od najvećih i naravno, najljepših golf terena u to vrijeme.

Kad je Paul Kuplewieser odlučio od Brijuna stvoriti elitnu destinaciju, shvatio je da mora napraviti i golf igralište. Paul Kupelwieser umire 1919. godine, međutim njegov sin Karl, vođen tom idejom, tijekom 1922.g. krenuo je u realizaciju istoga, tako da je prvi turnir odigran već 1923.g. Tada je to bio prvi golf resort (igralište vezano uz hotele) na ovim prostorima. Kako se broj igrača, te zahtjevi istih, počeo povećavati on je uvidio potrebu za redizajnom samog igrališta. Ono je u periodu od 1923. do 1933. redizajnirano 4 puta. Zadnji, a uvjedno najveći i najkvalitetniji, povjeren je jednima od najboljih svjetskih golf arhitekata toga doba  George Thomas-u i  Tom Simpson-u. U proljeće 2006.g. rekonstruirano je svih 18 rupa po nacrtima ovih velikih majstora. 
 
Ono što najviše privlači golfere na brijunsko igralište jedinstvena je atmosfera koju pruža ovo igralište. Tu još uvijek možete osjetiti čari igre u netaknutoj prirodi. Ovo, sa pravom se može reći, ekološko igralište ostavlja dubok dojam. Ne koriste se pesticidi, nema čak ni zaljevanja, tako da i zelenilo igrališta ovisi o vremenskim uvjetima. Sve je ovdje kao da je vrijeme stalo prije 80-tak godina. Jedino što može narušiti taj mir, žamor je zadovoljnih gostiju koji još uvijek zbrajaju dojmove. Osjećaj koj vas prožima igrajuči golf jednostavno je neopisiv. Mir i pozitivne vibracije potpuno vas ispune. Čak i oni golferi (ne znajući kakav ih teren očekuje) nakon početnog razočarenja ubrzo shvate koje su kvalitete ovog igrališta. Sve što moderan golfer zahtjeva od igrališta ovo mu igralište pruža: strategija igre, upotreba svih vrsta palica i udaraca, izazovi…
Nekolicina poznatih golf arhitekata koji su u zadnjih godinu dana posjetili naše igralište ostali su bez riječi. Jedino što se prolilo iz njihovih usta bilo je: “Bog vam je podario zemlju za golf igralište.”

Podaci o igralištu. U miru sjeveo-istočnog dijela otoka nalazi se 18 rupa (PAR 71, SSS 71) dužine 5.486 m (dužina za dame – 4.977 m). Igralište nije prezahtjevno tako da je pristupačno svim igračima (od rekreativaca do boljih igrača). Fairway-i su široki i trpe različite pogreške u igri. Od prepreka na igralištu postoje pješčanici (bunker-i), dosta šumaraka i pojedinačnih stabala, grmlja te naravno vodenih zapreka.

Kako doći do igrališta? U poslovnici za izletnički turizam u Fažani kupite kartu (green fee) za igralište, sjednete na brod i čekate da vas brod prebaci na otok. Nakon što ste brodom uplovili u brijunsku luku, krenete cestom desno iza hotela ”Karmen”. Prateći cestu uz more, nakon otprilike 500 m, doći ćete do green-a 12. rupe s lijeve strane ceste. Nastavite cestom uz more, pređite mostić preko ribnjaka i stigli ste na cilj. Prvo što ćete ugledati je green rupa broj 9. sa vaše lijeve strane. S vaše desne strane odmah iza 8. green-a vidjet ćete Golf House s barom, recepcijom i garderobom. Početne pozicije za prvu rupu nalaze se s desne strane ceste.

Kada doći igrati? Za razliku od večine igrališta u Europi igranje na našem igralištu moguće je cijele godine. Bez obzira kada se odlučite doći, uvijek će vas dočekati ugodna temperatura koja se i u siječnju rijetko kada spušta ispod nule. Samo ponekad zimi puše hladni vjetar (bura) koji vas i dalje neće spriječiti da uživate u igri. Ovisno o količini kiše tijekom ljeta nekad se zna desiti da trava požuti, ali lokalno pravilo (dopušteno pomicanje loptice) i dalje omogučava normalno igranje. Ono što vam sigurno možemo reći je da bilo kada odlučite doći ovdje vas očekuje mir i tišina.

Iznajmljivanje opreme. Iznajmljivanje opreme te sve informacije možete dobiti u Golf House-u. Od opreme za iznajmljivanje imamo komplete palica za igru (desni, lijevi i ženski komplet) s torbom, kolica za torbu te loptice za vježbanje. Također možete kupiti i ostalu golf opremu u našem Proshop-u. 

I ono najvažnije. Onog trenutka, pogotovo ako na ovom igralištu igrate prvi put, kada stupite na prvi tee zaboravite vaš HDCP i rezultat koji morate odigrati. Jednostavno se opustite i uživajte u jedinstvenom lay out-u koji je zarazio plemstvo čitave Europe još prije osamdeset godina.

Informacije: vanja79.vn@gmail.com; tel:098245204
Obavezna najava i rezervacija na tel. +385 (0) 52 525 883 i 525 882, na e-mail
izleti@brijuni.hr ili u poslovnici NP Brijuni u Fažani.